6

6

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Παραγωγή λόγου: Περιγράφω ένα πρόσωπο


-     

«Κυρία, τι να γράψω; Δε ξέρω» ή "Κυρία, τα έγραψα όλα".

Συχνά οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες αλλά και χωρίς στερούνται από ιδέες. Το πλάνο μιας έκθεσης πριν  ξεκινήσει ένας μαθητής να γράφει είναι πάρα πολύ σημαντικό και επιμένω πολύ στη χρήση του. Βοηθάει τη σκέψη να μπει σε μια σειρά και οργανώνει το λόγο του μαθητή.



Είναι ένα εργαλείο πολύτιμο που καθοδηγεί το μαθητή να παράγει γραπτό λόγο με συνοχή και περιεκτικότητα. 
Ακόμα είναι ένας τρόπος να μη βγει εκτός θέματος.
Μπορείτε να κατεβάσετε το πλάνο περιγραφής προσώπου και να το εκτυπώσετε ΕΔΩ

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Συμπληρώνω τα κενά!

Μια πολύ καλή άσκηση για την εκμάθηση των χρωμάτων αλλά και την ανάπτυξη του λεξιλογίου είναι η χρήση των εικόνων μέσα στο κείμενο. Δίνουμε στο παιδί ένα κείμενο μαζί με εικόνες και εκείνο πρέπει να συμπληρώσει στα κενά ό, τι αυτές απεικονίζουν. Αυτό τα βοηθάει να αντιληφθούν καλύτερα την λέξη μέσα από την εικόνα της και να μάθουν πιο ευχάριστα και πιο αποδοτικά.

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο ΕΔΩ.

Αν δούμε ότι δυσκολεύονται να καταλάβουν τι πρέπει να γράψουν τα βοηθάμε.

Τα κείμενα τα προσαρμόζετε ανάλογα με τη τάξη του παιδιού και το βαθμό δυσκολίας που θέλετε να επιτύχετε…

Tip: Μπορείτε να συνδυάσετε την άσκηση με την εξάσκηση στην ανάγνωση. Αφού συμπληρωθούν όλα τα κενά ζητάμε να διαβαστεί το κείμενο δυνατά. Αν κάποιο παιδί δυσκολεύεται μπορούμε να διαβάσουμε εμείς πρώτα το κείμενο.

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Τεμπελιάζει ή έχει ελλειμματική προσοχή;



Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα παιδί δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και επομένως δεν προσέχει στη σχολική τάξη ή δεν αποδίδει κατά τη σχολική μελέτη.

Η Ελλειμματική Προσοχή μπορεί να είναι ένας από αυτούς, αν το παιδί:
• δεν μπορεί να συγκεντρωθεί
• αποσπάται εύκολα από άσχετα ερεθίσματα
• δεν φαίνεται να ακούει
• δε δίνει σημασία στις λεπτομέρειες
• κάνει λάθη απροσεξίας
• δυσκολεύεται να ακολουθήσει οδηγίες
• αποφεύγει εργασίες που απαιτούν συστηματική   
    πνευματική προσπάθεια
• ξεχνά τις σχολικές εργασίες
• χάνει πράγματα
• γενικά είναι ανοργάνωτος/η
·     τιμωρείται συνηθέστερα από τους υπόλοιπους μαθητές
·     δείχνει νευρικότητα μέσα στη τάξη
·      δίνει την εντύπωση πως τεμπελιάζει
 

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

“Μια μελωδία για κάθε ψυχική διαταραχή”

Στις ΗΠΑ επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τεμπλ της Φιλαδέλφειας μελέτησαν τον εγκέφαλο 184 εθελοντών την ώρα που εκείνοι άκουγαν συγκεκριμένα είδη μουσικής. Διαπίστωσαν ότι κάθε μουσικό κομμάτι ή κλασικός συνθέτης είχε και διαφορετική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος, στη διάθεση και στις νευρικές λειτουργίες. 



«Η χρήση της γλώσσας της μουσικής επάνω στον άνθρωπο επηρεάζει άμεσα όλες τις λειτουργίες του, ψυχικές ή σωματικές»υποστηρίζει η μουσικοθεραπεύτρια Σιμόνα Νιρενστάιν-Κατζ, προσθέτοντας ότι «σκοπός μας είναι να καταφέρουμε να ταιριάξουμε διάφορα είδη μουσικής επάνω σε συγκεκριμένες ψυχικές διαταραχές, ώστε κατόπιν να τις θεραπεύσουμε». 


Λ.χ., οι μουσικές συνθέσεις των Βιβάλντι, Πάχελμπελ, Χέντελ και Μπαχ είναι κατάλληλες για την αντιμετώπιση του στρες επειδή διαθέτουν ένα μουσικό τέμπο (το λεγόμενο και andante) όσο και ο ρυθμός της καρδιάς μας σε ηρεμία, δηλαδή 65-70 χτύπους το λεπτό. Επίσης υπάρχει και το λεγόμενο «Μozart effect» («Η επίδραση Μότσαρτ») σύμφωνα με το οποίο η σονάτα «Κ. 448 Για δύο πιάνα» του αυστριακού μουσουργού βελτιώνει την ικανότητα επεξεργασίας προβλημάτων που σχετίζονται με ανώτερες γνωστικές λειτουργίες, ελαττώνει τον απαιτούμενο χρόνο εκμάθησης, μειώνει τα λάθη κατά τη διάρκεια της εργασίας και βελτιώνει τη δημιουργικότητα και τη διαύγεια. 



Πηγή: tovima.gr (διασκευασμένο)