6

6

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Ωχ... η ώρα της ορθογραφίας!


Τα περισσότερα παιδιά όταν έρχεται η ώρα να μάθουν ορθογραφία αντιδρούν. Αρχίζουν η γκρίνια, τα παράπονα και τα νεύρα. Οι γονείς παρακαλούν το παιδί και καταλήγουν να το κυνηγούν μέσα στο σπίτι για να κάτσει να γράψει.

Η αλήθεια είναι πως δεν τους αρέσει καθόλου και νιώθουν ότι καταπιέζονται. Αυτό συχνά οδηγεί τους γονείς σε φωνές…ή από την άλλη τους “τάζουν” διάφορα παιχνίδια ως κίνητρο για να καθίσουν να τη μάθουν. Και πάλι όμως τα αποτελέσματα την επόμενη μέρα στο σχολείο δεν είναι τα επιθυμητά, γιατί είτε κάνουν πολλά λάθη λέγοντας πως την ξέχασαν είτε γιατί κουτσά στραβά καλά τα πήγαν αλλά αντιδρούν να συνεχίσουν την εξάσκηση. Και όλη αυτή η διαδικασία είναι ένας φαύλος κύκλος!!

Πώς μπορούμε να μάθουμε την ορθογραφία ευχάριστα;

1.   Χρησιμοποιείστε μαρκαδόρους. Αφήστε το παιδί να διαλέξει το αγαπημένο του χρώμα και να τη γράψει με αυτόν.
2.   Πάρτε ένα τετράδιο ή ημερολόγιο που θα του αρέσει και θα το έχει για να γράφει την δική σας ορθογραφία. Γεμίστε το με πολλά αυτοκόλλητα!!
3.   Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας αλφάβητο. Πώς;
Θα χρειαστείτε ξύλινα κυβάκια. Γράφετε μαζί με το παιδί  τα φωνήεντα  και τα σύμφωνα πολλές φορές. Την ώρα της ορθογραφίας λοιπόν του λέτε τις λέξεις και εκείνο τις σχηματίζει με τα κυβάκια! Είναι αρκετά διασκεδαστικό και μαθαίνει ορθογραφία πολύ γρήγορα!




Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Τι είναι το Τμήμα Ένταξης;

Το τμήμα Ένταξης είναι μια δομή της Ειδικής Αγωγής μέσα στα γενικά σχολεία που στόχο έχει την εκπαιδευτική παρέμβαση με εξατομικευμένα προγράμματα στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.Λειτουργεί μέσα στο γενικό σχολείο ως ξεχωριστό τμήμα και δέχεται παιδιά από όλες τις τάξεις.
                                        
Ποιοι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν στο Τμήμα Ένταξης:
Στο Τμήμα Ένταξης μπορούν να συμμετέχουν οι μαθητές:
Α) που έχουν γνωμάτευση από διαγνωστική υπηρεσία (π.χ. ΚΕ.Δ.Δ.Υ, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα).
Β) που δεν έχουν γνωμάτευση αλλά έχει παρατηρηθεί από τον εκπαιδευτικό της τάξης ότι παρουσιάζει ειδικές δυσκολίες. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η αξιολόγηση του μαθητή από τον εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής και η σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου.

Η ενυπόγραφη δήλωση του γονέα είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητη.

Ποιος είναι ο στόχος του;
Στόχος του Τ.Ε. είναι η διαχείριση των δυσκολιών του μαθητή, η αυτονόμησή του και η λειτουργική ένταξη στην τάξη του. Η δημιουργία δικτύου συνεργασίας μεταξύ του παιδαγωγού του Τ.Ε., των καθηγητών της τάξης, των γονέων και των παιδιών είναι εξαιρετικής σημασίας για να υπάρξει επιτυχημένη παρέμβαση. Έχοντας όλοι μια θετική στάση σε αυτό το θεσμό του Τ.Ε. στο σχολείο μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

Πώς θα βοηθηθεί το παιδί;

Στο Τμήμα Ένταξης εντοπίζει ο ειδικός παιδαγωγός τα μαθησιακά κενά του μαθητή, όπως αργή ανάγνωση, δυσκολίες στη γραφή, τη γραμματική και τις μαθηματικές πράξεις, Ύστερα, διδάσκεται στρατηγικές που μπορεί να χρησιμοποιεί για να ανταποκριθεί στις απαιτήσει των μαθημάτων του. Η συμμετοχή του στο Τμήμα θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του καθώς θα του προσφέρει δεξιότητες που μέχρι τότε δεν είχε στην κατοχή του και αυτό σταδιακά θα του αναγνωριστεί και μέσα στην τάξη με αποτέλεσμα να κερδίσει εκ νέου την αυτοεκτίμηση του. 

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Τραγουδώ αλλιώς!!


Μία διασκεδαστική άσκηση για την εκμάθηση ομοιοκαταληξίας  είναι να διαλέξουμε ένα αγαπημένο τραγούδι και να ζητήσουμε από το μαθητή να αλλάξει τους στίχους!

Για παράδειγμα εμείς διαλέξαμε μαζί το παρακάτω τραγούδι:

Μια ωραία πεταλούδα
Μια ωραία πεταλούδα (x 2)
Μια ωραία
πεταλούδα
σ’ένα
κήπο μια φορά
καμαρώνει και απλώνει
τα γαλάζια της φτερά
Στη συνέχεια ζήτησα τις λέξεις που έχω χρωματίσει να τις αλλάξει και μετά να τραγουδήσουμε το καινούργιο μας τραγούδι!
Το αποτέλεσμα; Απλά διασκεδαστικό….Η μάθηση έγινε βιωματική και δημιουργική.

Μια ωραία γατούλα
Μια ωραία γατούλα
Σ’ένα δάσος μια φορά
Κοιτάζει και τεντώνει
Τη φουντωτή της ουρά…………….


«Η μάθηση μπορεί να γίνει εύκολη, αρκεί να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο».