6

6

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Διάσπαση προσοχής-Υπερκινητικότητα
Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας;

Ο τύπος και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ενός παιδιού με ΔΕΠΥ ποικίλει και για αυτό κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση. Ορισμένες φορές μπορεί να είναι απογοητευτικό να αντιμετωπίσετε μερικές από τις συμπεριφορές που προκύπτουν από τη ΔΕΠΥ του παιδιού αλλά υπάρχουν τρόποι να γίνει η καθημερινότητα πιο εύκολη.

1) Πρόγραμμα
Δημιουργήστε μια ρουτίνα  για το παιδί και ακολουθήστε τη κάθε μέρα. Δημιουργήστε τελετουργίες γύρω από τα γεύματα, την ώρα του φαγητού και του ύπνου.

2) Απλότητα
Δημιουργήστε ένα ήσυχο περιβάλλον για να διαβάζει και κρατήστε το σπίτι οργανωμένο και τακτοποιημένο.

3) Άσκηση
Η σωματική δραστηριότητα καταναλώνει την υπερβολική ενέργεια και μειώνει την παρορμητικότητα.

4) Πίστη
Το παιδί αντιλαμβάνεται το στρες που προκαλεί η συμπεριφορά του. Είναι σημαντικό να παραμείνετε ενθαρρυντικοί και να έχετε εμπιστοσύνη σε αυτό.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Μαθαίνω ορθογραφία με 4 βήματα!


Πώς μπορεί η ορθογραφία να γίνει παιχνίδι; Ετοίμασα τέσσερα βήματα που θα βοηθήσουν την εκμάθησή της χωρίς γκρίνια.

1. Γράφω με μαρκαδόρο ό,τι με δυσκολεύει.
π.χ. παίζω, παίρνω

2. Γράφω τη λέξη όσες φορές είναι τα γράμματά της.
π.χ. παίρνω> 6 γράμματα, 6 φορές

3.Φτιάχνω τη λέξη σε πυραμίδα συμπληρώνοντας κάθε φορά από ένα γράμμα.
π.χ.  π
       πα
      παι
     παιρ
    παιρν
  παιρνω

4. Φτίαχνω μια πρόταση με τη λέξη.
π.χ. Εγώ παίρνω το καλάθι με τα φρούτα από το δωμάτιο.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Συμπλήρωσε τα κερασάκια!!!

Μια μικρή εξάσκηση στην πρόσθεση και αφαίρεση παίζοντας!


Ζωγραφίζουμε σε ένα χαρτί τσαμπιά από κεράσια σημειώνοντας τις πράξεις που θέλουμε να κάνουμε εξάσκηση. Έπειτα σε καπάκια σημειώνουμε τα αποτελέσματα και ζητάμε από το μαθητή να βάλει το σωστό καπάκι στο κάθε κεράσι!
Και το παιχνίδι αρχίζει!!!!


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Σταματήστε να λέτε στα παιδιά "Πρόσεχε"

Αποτέλεσμα εικόνας για παιχνιδι και παιδι

Κάθε φορά που λέμε στα παιδιά "Πρόσεχε" εκφράζουμε την έλλειψη εμπιστοσύνης σε αυτά και πολλές φορές μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην αυτοπεποίθηση τους. Αφήνοντας τα πιο ελεύθερα τους δίνουμε τη δυνατότητα να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους στην επίλυση προβλημάτων.

Ωστόσο είναι λογική η ανησυχία από την πλευρά μας. Μπορούμε αντί για "Πρόσεχε" να πούμε:

  1. Ποιο είναι το σχέδιό σου;
  2. Τι σκέφτεσαι να κάνεις;
  3. Ποιος θα είναι μαζί σου σε περίπτωση που χρειαστείς κάτι;
  4. Πώς θα γυρίσεις, κατέβεις, σκαρφαλώσεις...;
Ας αφήσουμε το παιδί να εξερευνήσει και να διασκεδάσει χωρίς να συγκρουστούμε μαζί του και χωρίς να το φοβίζουμε!

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019



Δωρεάν ebook για διαχείριση τάξεων με μαθητές που παρουσιάζουν δυσκολίες στη συμπεριφορά.
Πατήστε εδώ για να το δείτε!! Ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Γλωσσικές ασκήσεις στο σπίτι

Αποτέλεσμα εικόνας για παιδι και μαμα διαβασμα

Ο ρόλος των γονιών στη διαμόρφωση της προφορικής και γραπτής έκφρασης του παιδιού είναι πολύ σημαντικός. Τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά και οι διακοπές έχουν ξεκινήσει μπορείτε εύκολα και διασκεδαστικά να αφιερώσετε ποιοτικό χρόνο, ώστε να εξασκηθεί το παιδί γλωσσικά.

Μερικές δραστηριότητες μπορεί να είναι:

1) Κόψτε μερικές εικόνες από περιοδικά και εφημερίδες και κολλήστε τες σε ένα χαρτόνι. Φτιάξτε τρελούς συνδυασμούς! Κάτω από κάθε εικόνα γράψτε βήμα βήμα πώς εξελίσσεται η ιστορία.

2) Βγείτε για περπάτημα και παρατηρήστε τα σύννεφα. Καθώς προχωρούν σκεφτείτε τη δική σας ιστορία για το που πάνε και ποιους θα συναντήσουν.

3) Βρείτε τις ερωτήσεις! Ο ένας θα λέει μια απάντηση και άλλος θα μαντεύει ποια ήταν η ερώτηση.

4) Παίξτε τους τουρίστες! Ο ένας θα είναι ο τουρίστας, που θα ρωτάει πώς θα πάει σε ένα σημείο ενδιαφέροντος και άλλος θα είναι ο ντόπιος, που θα δίνει τις οδηγίες!

5) Μια λέξη την ημέρα! Ανοίξτε μαζί το λεξικό και εντοπίστε μια λέξη που δεν ξέρετε τη σημασία της. Γράψτε τη σε ένα χαρτάκι και ρίξτε τη σε ένα κουτάκι που θα είναι για τις άγνωστες λέξεις. Στο τέλος του μήνα ανοίξτε το κουτί και γράψτε προτάσεις με αυτές τις λέξεις.


Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Άσκηση οπτικής αντίληψης

Η οπτική αντίληψη θεωρείται το γνωστικό κομμάτι της ερμηνείας του οπτικού ερεθίσματος. Σχετίζεται με την ικανότητα να επεξεργαστούμε την οπτική πληροφορία και για αυτό είναι εξαιρετικά ουσιώδες συστατικό στην ανάγνωση και την κατανόηση.
Μία άσκηση για την ενίσχυση της οπτικής προσοχής και αντίληψης γραμμάτων είναι να δώσουμε μια λίστα από λέξεις και δίπλα σε αυτές μερικές που μοιάζουν οπτικά έχοντας και μία ίδια. Στη συνέχεια ζητάμε από το μαθητή να κυκλώσει εκείνη που είναι πανομοιότυπη και αν κρίνουμε ότι είναι σε θέση να τη διαβάσει δυνατά.
                 Παράδειγμα άσκησης σε μαθήτρια
                 Α' δημοτικού

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

4  Βιβλία για τον Αυτισμό



Κλικ για να δείτε περισσότερα για το βιβλίο.  1. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε από μία μητέρα ενός παιδιού με αυτισμό, την Κατερίνα Μανουσάκη. Αποτελεί την περίληψη της εμπειρικής και επιστημονικής γνώσης, που απέκτησε μεγαλώνοντας ένα παιδί με αυτισμό. 

  2.Οδηγός που εξηγεί τον τρόπο που τα άτομα με αυτισμό καταλαβαίνουν τον κόσμο, τα αίτια της διαταρακτικής συμπεριφοράς τους και την αντίστασή τους στην αλλαγή, το λόγο που χρειάζονται ένα οργανωμένο, δομημένο περιβάλλον μ' ένα καθημερινό πρόγραμμα και τις αλλαγές που συμβαίνουν καθώς μεγαλώνουν. 



   3.Grandin, Temple: Η ικανότητα της Τεμπλ να μεταδίδει τα βαθύτερα συναισθήματα και τους φόβους της, μαζί με την ικανότητα της να εξηγεί τις πνευματικές της διεργασίες, θα δώσουν στον αναγνώστη μια βαθιά γνώση του αυτισμού που πολλοί λίγοι έχουν επιτύχει. Υπάρχει και η αντίστοιχη ταινία που αξίζει η παρακολούθησή της.





4. Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα : Το αγαπημένο μου βιβλίο, το οποίο συστήνω ανεπιφύλαχτα και για αυτό το άφησα στο τέλος.

Ήρωας τού βιβλίου είναι ο Κρίστοφερ Μπουν, ένα παράξενο παιδί που το μυαλό του δουλεύει με τρόπο ιδιαίτερο. Ξέρει όλα τα κράτη και τις πρωτεύουσες του κόσμου, ξέρει πάρα πολλά για τα μαθηματικά αλλά πολύ λίγα για τους ανθρώπους. Του αρέσει να φτιάχνει χάρτες και σχεδιαγράμματα, λατρεύει τα αστυνομικά μυθιστορήματα και το κόκκινο χρώμα. Δεν του αρέσει το κίτρινο και το καφέ, δεν αντέχει να τον αγγίζουν και δεν μπορεί να πει ψέματα. Ένα βράδυ βρίσκει νεκρό το σκύλο της γειτόνισσάς του κι αποφασίζει να ξεδιαλύνει το μυστήριο. 




Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Άσκηση δυσορθογραφίας
1)Δίνουμε το παρακάτω κείμενο σε μαθητές γυμνασίου και ζητάμε να κυκλώσει όλα τα οριστικά άρθρα.
Κείμενο
Η πρώτη στην ιστορία της απόπειρα που έχει σχεδιάσει η NASA για να φέρει στη Γη δείγμα από έναν αστεροειδή, τον Μπενού, θα είναι πιο δύσκολη από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, μετά τις νέες ανακαλύψεις που έκανε το αμερικανικό σκάφος OSIRIS-REx που βρίσκεται σε τροχιά γύρω του από τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Τα στοιχεία που έχει έως τώρα συλλέξει η διαστημοσυσκευή, αποκαλύπτουν ότι ο Μπενού -το μικρότερο διαστημικό σώμα γύρω από το οποίο έχει ποτέ τεθεί σε τροχιά ένα σκάφος- είναι απρόσμενα κακοτράχαλος και γεμάτος βράχους, ενώ επιπλέον συχνά «ξερνάει» πίδακες μεγάλων σωματιδίων, για άγνωστο λόγο.
Τα ευρήματα αυτά της διαστημικής αποστολής, που παρουσιάσθηκαν μαζί με άλλα, σε οκτώ επιστημονικές δημοσιεύσεις στα περιοδικά Nature, Nature Astronomy, Nature Geoscience και Nature Communications, καθώς και στο Συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης στο Τέξας, δείχνουν ότι η συλλογή δείγματος, που προγραμματίζεται για τον Ιούλιο του 2020, θα είναι μια επιχείρηση υψηλού κινδύνου.
Η κόστους 800 εκατομμυρίων δολαρίων αμερικανική αποστολή, που είχε εκτοξευθεί το Σεπτέμβριο του 2016, εξελίσσεται σχεδόν παράλληλα με την αντίστοιχη ιαπωνική του σκάφους Hayabousa 2, που θα επιχειρήσει να πάρει δείγμα από το έδαφος του αστεροειδούς Ριούγκου (οι Ιάπωνες είχαν κάνει κάτι ανάλογο με το πρώτο Hayabusa το 2010).
Και οι δύο αποστολές έχουν πολλαπλούς στόχους, όπως να μάθουν ποια μυστικά μπορεί να κρύβουν οι αστεροειδείς για τη δημιουργία και την εξέλιξη του ηλιακού συστήματος, κατά πόσο μπορεί στο μακρινό παρελθόν να ήσαν η πηγή του νερού της Γης, σε ποιο βαθμό είναι επικίνδυνοι για τον πλανήτη μας, αλλά και ποιοι από αυτούς μπορεί να αποτελέσουν στόχο μελλοντικών εξορυκτικών διαστημικών επιχειρήσεων.
Οι επιστήμονες της αποστολής OSIRIS-Rex περίμεναν ότι ο διαμέτρου σχεδόν 500 μέτρων Μπενού, το σχήμα του οποίου μοιάζει με διαμαντιού, θα είχε μια σχετικά ομαλή επιφάνεια με ψιλή άμμο και χαλίκια (το λεγόμενο ρηγόλιθο) και σχεδίασαν ανάλογα τα όργανα του σκάφους, ώστε να συλλέξει δείγματα διαμέτρου λίγων εκατοστών.
Τώρα, βλέποντας όλους αυτούς τους τουλάχιστον 200 μεγάλους βράχους διαμέτρου άνω των δέκα μέτρων διάσπαρτους πάνω στον αστεροειδή (ο μεγαλύτερος είναι 58 μέτρα), καθώς και χιλιάδες μικρότερες κοτρώνες, το ρομποτικό σκάφος θα πρέπει -αφού γίνει εξ αποστάσεως η κατάλληλη αναβάθμιση του λογισμικού του- να βρει προσεκτικά κάποιο από τα λιγοστά επίπεδα σημεία, που έχουν έκταση το πολύ έως 20 μέτρων (και όχι τουλάχιστον 50 μέτρων όπως είχε υποτεθεί αρχικά), ώστε να κάνει τη συλλογή του δείγματος.
Η δεύτερη έκπληξη-πρόκληση για τη αποστολή είναι ότι μία ή δύο φορές την εβδομάδα πίδακες σωματιδίων εκτινάσσονται από διάφορα σημεία στην επιφάνεια του Μπενού και δημιουργούν ένα νέφος γύρω του. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένας από τους ελάχιστους γνωστούς ενεργούς αστεροειδείς που έχουν δει οι επιστήμονες μέχρι σήμερα. Τα σωματίδια, διαμέτρου λίγων έως δεκάδων εκατοστών, που κινούνται με ταχύτητα έως 11 χιλιομέτρων την ώρα, είναι μάλλον απίθανο να απειλήσουν το σκάφος, αλλά θα είναι…σκέτος μπελάς για τη συλλογή δείγματος από την επιφάνεια, αν το σκάφος ξαφνικά πληγεί από ένα τέτοιο πίδακα.
Το OSIRIS-RΕx θα αιωρηθεί λίγο πάνω από το έδαφος του Μπενού, καθώς διαθέτει ένα ρομποτικό βραχίονα μήκους 3,3 μέτρων, που θα επιχειρήσει να «ρουφήξει» το δείγμα σαν ηλεκτρική σκούπα και να το φέρει πίσω στη Γη το Σεπτέμβριο του 2023. Αντίθετα, το Hayabusa 2 σε λίγες εβδομάδες θα πυροδοτήσει ένα εκρηκτικό βλήμα πάνω στην επιφάνεια του Ριούγκου και μετά θα αντλήσει το δείγμα που θα τιναχτεί στον αέρα.
Ανάμεσα στα άλλα νέα επιστημονικά ευρήματα για τον Μπενού, είναι ότι έχει αρκετούς μεγάλους κρατήρες, ότι διαθέτει ένυδρα ορυκτά (άρα πιθανώς κάποτε νερό κυλούσε στην επιφάνεια του μεγαλύτερου μητρικού αστεροειδούς από τον οποίο κάποτε αποκόπηκε), ότι η ηλικία του εκτιμάται σε 100 εκατομμύρια ως ένα δισεκατομμύριο χρόνια (μεγαλύτερη της αναμενομένης), ότι η πλήρης περιστροφή του κάθε 4,3 ώρες επιταχύνεται διαχρονικά (περίπου ένα δευτερόλεπτο κάθε 100 χρόνια), ότι δεν είναι πολύ πυκνός (είναι πορώδης σε ποσοστό περίπου 60%) και ότι έχει μια από τις σκούρες επιφάνειες στο ηλιακό σύστημα λόγω μικρής ανακλαστικότητας (αντανακλά μόνο το 4% του ηλιακού φωτός).
πηγή cnn greece
2) Έπειτα ζητάμε να τα χωρίσει ανά γένη, δηλαδή αρσενικό, θηλυκό και ουδέτερο.
3) Φτιάχνουμε προτάσεις με ένα παράδειγμα από κάθε πτώση των άρθρων.
Με αυτό τον τρόπο ο μαθητής εξασκείται αρχικά οπτικά, ώστε να αναγνωρίζει σωστά τους τύπους του άρθρου. Στη συνέχεια, με τη διαφορετική χρήση των πτώσεων του άρθρου εμπεδώνει την ορθογραφία του άρθρου, για να μην υπάρχει σύγχυση στα ομόηχα, όπως οι-η, τις-της.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

3 εκφράσεις που λέμε στα παιδιά και έχουν χάσει την αξία τους

Πολλές θετικές εκφράσεις που λένε οι γονείς και οι δάσκαλοι στα παιδιά δεν βοηθάνε και μάλιστα έχουν αρνητικά αποτελέσματα κάποιες φορές.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Επειδή οι φράσεις αυτές λέγονται επιφανειακά και τόσες πολλές φορές, ώστε χάνουν την αξία τους.
Ποιες φράσεις είναι αυτές;
1. Μπράβο
Είναι η πιο συχνή φράση. Τα παιδιά ακούνε τόσα μπράβο με αποτέλεσμα να το θεωρούν αυτονόητο. Μπορούμε να επαινούμε την προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα:" βλέπω ότι πραγματικά συγκεντρώθηκες στα μαθήματά σου σήμερα" ή " αυτή ήταν πραγματικά καλή προσπάθεια".

2. Είσαι καλό παιδί
Νομίζουμε ότι τονώνουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού με το να του λέμε ότι είναι καλό παιδί. Αυτό δε βοηθά πάντα, επειδή το παιδί δεν το εκλαμβάνει ως κάτι καλό αλλά ως μια στερεοτυπική φράση. Αντί αυτού μπορούμε να επαινέσουμε τη συμπεριφορά, ώστε να καταλάβει τί έκανε σωστά, π.χ. " σήμερα διάβασες τα μαθήματά σου γρήγορα" ή πρόσεξα ότι μάζεψες όλα τα παιχνίδια από το πάτωμα".

3. Αν διαβάσεις θα σου αγοράσω αυτό
Πολλές φορές για να λύσουν το πρόβλημα της καθημερινής μελέτης οι γονείς τάζουν δώρα στα παιδιά τους. Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται αλλά διαιωνίζεται. Χτίστε με το παιδί μια ουσιαστική σχέση επικοινωνίας που θα βασίζεται σε ηθικό σύστημα αξιών και ανταμοιβής και όχι υλικό. Για παράδειγμα πείτε του:" θα τελειώσεις όσα σου έβαλε η δασκάλα και αν έχουμε χρόνο θα πάμε βόλτα" 

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Άσκηση ενίσχυσης συγκέντρωσης

Το παιδί με περιορισμένες ικανότητες συγκέντρωσης παρουσιάζει αδυναμία φιλτραρίσματος. Αδυνατεί να τα επεξεργαστεί καθώς δέχεται πολλαπλά ερεθίσματα.
Ωστόσο, οπτικές και κιναισθητικές ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της συγκέντρωσης.
Ένα παράδειγμα είναι να δώσουμε μια εικόνα από τη φύση, όπως η ακόλουθη


Έπειτα ζητάμε από το παιδί να πάρει μια βαθιά αναπνοή από τη μύτη και να εκπνεύσει αργά αργά. Του λέμε να να κοιτάξει την εικόνα προσεχτικά. Ύστερα ζητάμε να κλείσει τα μάτια και να μας πει:
Που βρίσκεται
Τι ακούει
Τι νιώθει
Τι κάνει

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Νέα άσκηση για την παραγωγή γραπτού λόγου!

Συχνά οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες ή/και δυσλεξία ενώ έχουν πολύ φαντασία την ώρα που πρέπει να γράψουν προτάσεις ή έκθεση κολλάνε. Μία τεχνική για να μεγαλώσουμε τις προτάσεις είναι η καθοδηγούμενη παραγωγή λόγου.
Πώς τη δουλεύουμε;
Διαλέγουμε μια σειρά απο λέξεις που θέλουμε να δουλέψουμε και στη συνέχεια μεγαλώνουμε βήμα βήμα την πρόταση με καθοδηγούμενες ερωτήσεις.
Για παράδειγμα αν εχουμε τη λέξη παράθυρο πώς θα ξεκινήσουμε;
Μία πιθανή πρόταση του μαθητή μπορεί να είναι: Κοιτάζω το παράθυρο.
Εμείς ρωτάμε πότε; Οποτε προσθέτει έναν χρονικό προσδιορισμό: Κάθε απόγευμα κοιτάζω το παράθυρο.
Πού; Κάθε απόγευμα κοιτάζω στο σπίτι μου το παράθυρο.
Γιατί; Κάθε απόγευμα κοιτάζω στο σπίτι μου το παράθυρο, γιατί μου αρέσει να κοιτάζω τους ανθρώπους που περνάνε.

Είναι μία αρκετά εύκολη και καθόλου κουραστική για το μαθητή άσκηση που αν την δουλέψετε σύμφωνα με την ηλικία και το επίπεδο του θα δείτε βελτίωση.
                       

               Παράδειγμα εφαρμογής της
                          άσκησης

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Παρακολουθήστε ένα βίντεο σχετικό με τη δυσλεξία. Περιγράφεται κατανοητά και με εξαιρετικό τρόπο


Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Προσομοιωτής δυσλεξίας!
Προτού πιέσουμε έναν μαθητή να διαβάσει καλύτερα ας έρθουμε στη θέση του

Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε και θα καταλάβετε τί εννοώ:
https://www.facebook.com/ididaskalia/videos/275687676474509/?t=11

Συμβουλές προς εκπαιδευτικούς για παιδιά με ΔΕΠΥ
Σχετική εικόνα
       1. Έγκαιρη ενημέρωση της σχολικής κοινότητας από τους γονείς:
Η ενημέρωση των εκπαιδευτικών, ιδιαιτέρως για τη διάγνωση των μαθητών με ΔΕΠΥ, είναι πολύ σημαντικό να λάβει χώρα αμέσως μετά την παραλαβή της διάγνωσης από το οικείο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ο εκπαιδευτικός, γνωρίζοντας ότι μαθητές του αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες δυσκολίες που οφείλονται σε αυτήν τη διαταραχή, δύναται να ανακαλύψει τις κατάλληλες τεχνικές μάθησης και ακόμα να αποφύγει λανθασμένη απόδοση συμπεριφορών που διαφέρουν σε σχέση με τους υπόλοιπους μαθητές. 
2. Προσαρμογή περιβάλλοντος στην τάξη:
Επιτρέψτε ελευθερία κινήσεων στο θρανίο του μαθητή με ΔΕΠΥ. Ο μαθητής, λόγω της υπερκινητικότητάς του, δε μπορεί να κάτσει ακίνητος για πολλή ώρα στην ίδια θέση.Ακόμα, είναι σημαντικό να προταθεί στο μαθητή να καθίσει κοντά στον εκπαιδευτικό. Μπορεί να βοηθήσει και η παρουσία ενός ημερολογίου, στο οποίο αναγράφονται σημαντικά γεγονότα, όπως εκδρομή ή διαγώνισμα.
3. Προσαρμογή διδασκαλίας:
Χρησιμοποιήστε εννοιολογικούς πίνακες, σχεδιαγράμματα και λίστες. Σπάστε τη νέα γνώση σε κομμάτια και αν μπορείτε φτιάξτε σημαντικά σημεία θεωρίας σε μορφή κόμικ.
4. Εργασίες για το σπίτι:
 Δώστε ασκήσεις πολλαπλής απάντησης και περιορίστε την ποσότητα εργασίας ανά σελίδα.
5. Συνεργασία με γονείς:
Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία των γονέων του μαθητή. Εκείνοι αποτελούν τους μεταδότες των πληροφοριών για το πώς διαβάζει ο μαθητής, πως διαχειρίζεται το χρόνο των εργασιών κι άλλων χρήσιμων στοιχείων, που βοηθούν απεριόριστα το έργο μας.