Συμβουλές προς εκπαιδευτικούς για παιδιά με ΔΕΠΥ
1. Έγκαιρη ενημέρωση της σχολικής κοινότητας από τους γονείς:
Η ενημέρωση των εκπαιδευτικών, ιδιαιτέρως για τη διάγνωση των μαθητών με ΔΕΠΥ, είναι πολύ σημαντικό να λάβει χώρα αμέσως μετά την παραλαβή της διάγνωσης από το οικείο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ο εκπαιδευτικός, γνωρίζοντας ότι μαθητές του αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες δυσκολίες που οφείλονται σε αυτήν τη διαταραχή, δύναται να ανακαλύψει τις κατάλληλες τεχνικές μάθησης και ακόμα να αποφύγει λανθασμένη απόδοση συμπεριφορών που διαφέρουν σε σχέση με τους υπόλοιπους μαθητές.
2. Προσαρμογή περιβάλλοντος στην τάξη:
Επιτρέψτε ελευθερία κινήσεων στο θρανίο του μαθητή με ΔΕΠΥ. Ο μαθητής, λόγω της υπερκινητικότητάς του, δε μπορεί να κάτσει ακίνητος για πολλή ώρα στην ίδια θέση.Ακόμα, είναι σημαντικό να προταθεί στο μαθητή να καθίσει κοντά στον εκπαιδευτικό. Μπορεί να βοηθήσει και η παρουσία ενός ημερολογίου, στο οποίο αναγράφονται σημαντικά γεγονότα, όπως εκδρομή ή διαγώνισμα.
3. Προσαρμογή διδασκαλίας:
Χρησιμοποιήστε εννοιολογικούς πίνακες, σχεδιαγράμματα και λίστες. Σπάστε τη νέα γνώση σε κομμάτια και αν μπορείτε φτιάξτε σημαντικά σημεία θεωρίας σε μορφή κόμικ.
4. Εργασίες για το σπίτι:
Δώστε ασκήσεις πολλαπλής απάντησης και περιορίστε την ποσότητα εργασίας ανά σελίδα.
5. Συνεργασία με γονείς:
Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία των γονέων του μαθητή. Εκείνοι αποτελούν τους μεταδότες των πληροφοριών για το πώς διαβάζει ο μαθητής, πως διαχειρίζεται το χρόνο των εργασιών κι άλλων χρήσιμων στοιχείων, που βοηθούν απεριόριστα το έργο μας.