6

6

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

 Η ώρα των βαθμών και η σχολική αποτυχία!

Όταν οι γονείς βλέπουν "κακούς" βαθμούς στο τρίμηνο του σχολείου ρίχνουν το φταίξιμο αμέσως στο παιδί. Αρχίζουν να το κατηγορούν και ξεκινούν καυγάδες στο σπίτι.

Προτού αρχίσετε να μειώνετε το παιδί σας σκεφτείτε:
1)Μήπως το απασχολεί κάποιο γεγονός; Συχνά ένα στενάχωρο γεγονός που συμβαίνει στο σπίτι ή στο σχολείο μπορεί να αποπροσανατολίζει το παιδί και να το κρατά μακριά από το διάβασμα.Το μυαλό μπορεί να μπλοκάρει από διάφορες έγνοιες.

2) Μήπως δυσκολεύεται σε κάποιο μάθημα παραπάνω από όσο θα έπρεπε; Μπορεί κάποια ειδική μαθησιακή δυσκολία που δεν έχει εντοπιστεί να το εμποδίζει να βαδίζει με τους ρυθμούς του σχολείου.

3)Απαιτήσεις εκπαιδευτικού. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκπαιδευτικών που ζητάνε από τα παιδιά απίστευτα πράγματα διαρκώς, όπως :"Κάνε ακόμα καλύτερα γράμματα", "Προσπάθησε περισσότερο", "Δε με προσέχεις στη τάξη",  "Δεν έγραψες σε όλα τα διαγωνίσματα 10". Για να μη παραλείψω το γεγονός πως οι εργασίες για το σπίτι είναι αμέτρητες.

4) Απλά βαριέται. Μπορεί να περνάει μία περίοδο που δε βρίσκει ενδιαφέρον το σχολείο και έχει κουραστεί.

Συζητήστε με το παιδί σας, ακούστε τι έχει να σάς πει και μην αγχώνεστε. Είναι μόνο ένας βαθμός!Η ψυχική ηρεμία του παιδιού είναι πιο σημαντική, γι' αυτό προσπαθήστε να μη χάσει το ενδιαφέρον του για το σχολείο και στην περίπτωση που έχει μαθησιακά κενά απευθυνθείτε σε κάποιον παιδαγωγό.


Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Σβήσε τη λέξη που δεν ταιριάζει!

Συχνά οι μαθητές με δυσλεξία ή δυσαναγνωσία διαβάζουν λάθος την κατάληξη των λέξεων. Αυτό παρατηρείται, γιατί απουσιάζει η φωνολογική επίγνωση.



Η εξάσκηση στην αναγνώριση ομοιοκαταληξίας είναι μια άσκηση που βοηθά πολύ. Μπορείτε να δοκιμάσετε το παιχνίδι "σβήσε τη λέξη που δεν ταιριάζει". Ζητάμε να διαβάζει ο μαθητής τις τρεις λέξεις και να σβήνει όποια έχει κατάληξη διαφορετική.



1. κήπος-λίπος-τείχος

2.τάξη-πράξη-ξένη

3.πόδι-ρόδι-δέντρο

4.παγούρι-μπαστούνι-κουλούρι

5.παιδάκι-κρεβάτι-αδερφάκι

6.ψάρι-ζάρι-κλουβί

7.κουνουπίδι-χατήρι-ξύδι

8.μέλι-κουνέλι-μύλος

9.χόρτα-πέτρα-πόρτα

10.δέρμα-κούνια-κέρμα

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

-ε ή -αι; Βάλε το σωστό ξυλάκι!




Οι περισσότεροι μαθητές μπερδεύονται στην καταληκτική ορθογραφία των ρημάτων. Η αλήθεια είναι πως μαγικός τρόπος για να γίνουν όλοι ορθογράφοι δεν υπάρχει. Απαιτείται συνεχής προσπάθεια και εξάσκηση.

Η άσκηση « Βάλε το σωστό ξυλάκι» εξασκεί την εκμάθηση της ορθογραφίας χωρίς να νιώθει ο μαθητής ότι κουράζεται.

Υλικά: γλωσσοπίεστρα, στυλό

Γράφουμε σε μερικά γλωσσοπίεστρα προτάσεις που λείπει η κατάληξη του ρήματος. Σε άλλα γράφουμε μόνο τις καταλήξεις που θέλουμε να δουλέψουμε, δηλαδή –ε και –αι.


Δίνουμε τις προτάσεις στο μαθητή  και ζητάμε να βάλει το σωστό ξυλάκι!


 Καλύτερα στην αρχή να επιλέξετε προτάσεις που θα έχουν ως υποκείμενο την προσωπική και δεικτική αντωνυμία και ύστερα για να αυξήσετε τη δυσκολία της άσκησης να προσθέσετε ουσιαστικά!

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

     Νέες καρτέλες ανάγνωσης!!
   
       

Έφτιαξα δύο καινούργιους καταλόγους ανάγνωσης. Είναι περισσότερο απαιτητικοί και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Για να προχωρήσετε στην ανάγνωση αυτών βεβαιωθείτε πως το παιδί έχει κατακτήσει την φωνολογική ενημερότητα όλων των γραμμάτων.  


     1.   Διαβάζω προσεχτικά τις παρακάτω λέξεις:

1.
αιρετός
-
αιρετικός
2.
αισθητικός
-
αισθαντικός
3.
ανία
-
άνοια
4.
απορία
-
απόρροια
5.
τεχνητός
-
τεχνικός
6.
έκλειψη
-
έκθλιψη
7.
εξαιρώ
-
εξαίρω
8.
επήρεια
-
επιρροή
9.
λατόμος
-
υλοτόμος
10.
πρότυπο
-
πρωτότυπο

2. Συνεχίζω….

παίρνω  –  περνώ

κάνειςκανείς

σφήκα -  σφίγγα

νόμος  –  νομός

γέρος  - γερός

φόρα φορά

διάφορα διαφορά 

χώρος  - χορός

ράφι ραφή


 Μπορείτε να δουλέψετε μόνο τη δεύτερη άσκηση αν δείτε πως δυσκολεύεται το παιδί που είναι δισύλλαβες κυρίως λέξεις και μετά να περάσετε στην ανάγνωση των πολυσύλλαβων.

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Τα παιδιά με αυτισμό έχουν ιδιαίτερες ικανότητες και χαρίσματα!!
Αν τα προσέξουμε θα τα ανακαλύψουμε όλοι!
Το παρακάτω βίντεο είναι χαρακτηριστικο!

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Ωχ... η ώρα της ορθογραφίας!


Τα περισσότερα παιδιά όταν έρχεται η ώρα να μάθουν ορθογραφία αντιδρούν. Αρχίζουν η γκρίνια, τα παράπονα και τα νεύρα. Οι γονείς παρακαλούν το παιδί και καταλήγουν να το κυνηγούν μέσα στο σπίτι για να κάτσει να γράψει.

Η αλήθεια είναι πως δεν τους αρέσει καθόλου και νιώθουν ότι καταπιέζονται. Αυτό συχνά οδηγεί τους γονείς σε φωνές…ή από την άλλη τους “τάζουν” διάφορα παιχνίδια ως κίνητρο για να καθίσουν να τη μάθουν. Και πάλι όμως τα αποτελέσματα την επόμενη μέρα στο σχολείο δεν είναι τα επιθυμητά, γιατί είτε κάνουν πολλά λάθη λέγοντας πως την ξέχασαν είτε γιατί κουτσά στραβά καλά τα πήγαν αλλά αντιδρούν να συνεχίσουν την εξάσκηση. Και όλη αυτή η διαδικασία είναι ένας φαύλος κύκλος!!

Πώς μπορούμε να μάθουμε την ορθογραφία ευχάριστα;

1.   Χρησιμοποιείστε μαρκαδόρους. Αφήστε το παιδί να διαλέξει το αγαπημένο του χρώμα και να τη γράψει με αυτόν.
2.   Πάρτε ένα τετράδιο ή ημερολόγιο που θα του αρέσει και θα το έχει για να γράφει την δική σας ορθογραφία. Γεμίστε το με πολλά αυτοκόλλητα!!
3.   Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας αλφάβητο. Πώς;
Θα χρειαστείτε ξύλινα κυβάκια. Γράφετε μαζί με το παιδί  τα φωνήεντα  και τα σύμφωνα πολλές φορές. Την ώρα της ορθογραφίας λοιπόν του λέτε τις λέξεις και εκείνο τις σχηματίζει με τα κυβάκια! Είναι αρκετά διασκεδαστικό και μαθαίνει ορθογραφία πολύ γρήγορα!




Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Τι είναι το Τμήμα Ένταξης;

Το τμήμα Ένταξης είναι μια δομή της Ειδικής Αγωγής μέσα στα γενικά σχολεία που στόχο έχει την εκπαιδευτική παρέμβαση με εξατομικευμένα προγράμματα στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.Λειτουργεί μέσα στο γενικό σχολείο ως ξεχωριστό τμήμα και δέχεται παιδιά από όλες τις τάξεις.
                                        
Ποιοι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν στο Τμήμα Ένταξης:
Στο Τμήμα Ένταξης μπορούν να συμμετέχουν οι μαθητές:
Α) που έχουν γνωμάτευση από διαγνωστική υπηρεσία (π.χ. ΚΕ.Δ.Δ.Υ, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα).
Β) που δεν έχουν γνωμάτευση αλλά έχει παρατηρηθεί από τον εκπαιδευτικό της τάξης ότι παρουσιάζει ειδικές δυσκολίες. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η αξιολόγηση του μαθητή από τον εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής και η σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου.

Η ενυπόγραφη δήλωση του γονέα είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητη.

Ποιος είναι ο στόχος του;
Στόχος του Τ.Ε. είναι η διαχείριση των δυσκολιών του μαθητή, η αυτονόμησή του και η λειτουργική ένταξη στην τάξη του. Η δημιουργία δικτύου συνεργασίας μεταξύ του παιδαγωγού του Τ.Ε., των καθηγητών της τάξης, των γονέων και των παιδιών είναι εξαιρετικής σημασίας για να υπάρξει επιτυχημένη παρέμβαση. Έχοντας όλοι μια θετική στάση σε αυτό το θεσμό του Τ.Ε. στο σχολείο μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

Πώς θα βοηθηθεί το παιδί;

Στο Τμήμα Ένταξης εντοπίζει ο ειδικός παιδαγωγός τα μαθησιακά κενά του μαθητή, όπως αργή ανάγνωση, δυσκολίες στη γραφή, τη γραμματική και τις μαθηματικές πράξεις, Ύστερα, διδάσκεται στρατηγικές που μπορεί να χρησιμοποιεί για να ανταποκριθεί στις απαιτήσει των μαθημάτων του. Η συμμετοχή του στο Τμήμα θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του καθώς θα του προσφέρει δεξιότητες που μέχρι τότε δεν είχε στην κατοχή του και αυτό σταδιακά θα του αναγνωριστεί και μέσα στην τάξη με αποτέλεσμα να κερδίσει εκ νέου την αυτοεκτίμηση του. 

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Τραγουδώ αλλιώς!!


Μία διασκεδαστική άσκηση για την εκμάθηση ομοιοκαταληξίας  είναι να διαλέξουμε ένα αγαπημένο τραγούδι και να ζητήσουμε από το μαθητή να αλλάξει τους στίχους!

Για παράδειγμα εμείς διαλέξαμε μαζί το παρακάτω τραγούδι:

Μια ωραία πεταλούδα
Μια ωραία πεταλούδα (x 2)
Μια ωραία
πεταλούδα
σ’ένα
κήπο μια φορά
καμαρώνει και απλώνει
τα γαλάζια της φτερά
Στη συνέχεια ζήτησα τις λέξεις που έχω χρωματίσει να τις αλλάξει και μετά να τραγουδήσουμε το καινούργιο μας τραγούδι!
Το αποτέλεσμα; Απλά διασκεδαστικό….Η μάθηση έγινε βιωματική και δημιουργική.

Μια ωραία γατούλα
Μια ωραία γατούλα
Σ’ένα δάσος μια φορά
Κοιτάζει και τεντώνει
Τη φουντωτή της ουρά…………….


«Η μάθηση μπορεί να γίνει εύκολη, αρκεί να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο».

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατί δυσκολεύομαι να διαβάσω;




Οι περισσότεροι από εμάς δε θυμόμαστε πώς είναι η διαδικασία εκμάθησης της ανάγνωσης. Έχουμε συνηθίσει και διαβάζουμε αυτόματα. Για αυτό περιμένουμε και από τους υπόλοιπους να διαβάζουν και να κατανοούν με μία σχετική ευχέρεια.

Θα δανειστώ ένα παράδειγμα από το βιβλίο του Ντέιβις «Το χάρισμα της δυσλεξίας»:
«Το καφετί άλογο πήδησε πάνω από τον πέτρινο φράχτη και διέσχισε το λιβάδι.»

Διαβάζοντας την παραπάνω πρόταση ένας μαθητής με δυσλεξία θα ακουστεί:
« Το καφετί άλογο πήδησε πάνω πέτρινο φράχτης έσχισε λιβάδι». Και αν τον ρωτήσουμε τι κατάλαβε, η πιο πιθανή απάντηση θα είναι ένα μέρος που φύτρωσε γρασίδι.

Υπάρχει  δυσκολία συγκέντρωσης σε αυτό που διάβασε και για αυτό  είναι μία επίπονη διαδικασία η ανάγνωση. Στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει, γιατί ο μαθητής με δυσλεξία δυσκολεύεται να αναγνωρίσει οπτικά τους χαρακτήρες της λέξης και για αυτό δυσκολεύεται να τις κατανοήσει μετά. Αντίθετα, στους υπόλοιπους αναγνώστες ο εγκέφαλος αναγνωρίζει τις  λέξεις και τις μετατρέπει σε ήχους λέξεων.

Αν δούμε, λοιπόν, έντονη δυσκολία στον αναγνωστικό τομέα καλό θα ήταν να μην πιέζουμε τον μικρό αναγνώστη αλλά να διερευνήσουμε τα πιθανά αίτια και μαζί με τους ειδικούς να τον βοηθήσουμε! Όλοι μπορούμε να διαβάσουμε, αλλά ίσως χρειαζόμαστε διαφορετικό τρόπο!




Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

7 συμβουλές για τους εκπαιδευτικούς που έχουν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες


·                     Ο μαθητής χρειάζεται να κάθεται σε  μπροστινές θέσεις, ώστε να έχει τον έλεγχο εργασίας του ο εκπαιδευτικός.
·                     Σημαντικό ακόμα είναι να δίνει περισσότερο χρόνο στο μαθητή για να απαντήσει σε ένα ερώτημα ή για να ολοκληρώσει τις εργασίες του.
·                     Η μείωση της ύλης σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη ή η μείωση εργασιών για το σπίτι.
·                     Να διορθώνει μόνο τα βασικά λάθη, για να μην αποπροσανατολίζεται αλλά και να μην απογοητεύεται.
·                     Να αποφεύγει την αποστήθιση και να ζητάει από τον μαθητή την περίληψη του μαθήματος. Βοηθητική αλλά και απαραίτητη είναι η εξέταση του μαθήματος να γίνεται μέσω ερωτημάτων. 
·                     Να παρέχει σχεδιαγράμματα  για την έκθεση και την ιστορία.
·                     Να ενθαρρύνει τη χρήση νέων τεχνολογιών για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Τέλος, χρειάζεται να θυμόμαστε όλοι πως οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες δεν είναι τεμπέληδες και πως έχουν δικαίωμα στη γνώση!


Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

4 κανόνες γραφής



Τα πρώτα στάδια της γραφής είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη του γραπτού λόγου. Τα παρακάτω  τέσσερα είδη ασκήσεων δίνουν τα κατάλληλα ερεθίσματα στο μαθητή για να μάθει να παράγει λόγο.

1.   Πώς ο τόνος αλλάζει τη σημασία της λέξης;
Δίνουμε στο μαθητή μια καρτέλα με ζευγάρια λέξεων και ζητάμε να τα διαβάσει δυνατά.  Για παράδειγμα:
Γέρος-γερός
Αλλά-άλλα
Φίλο-φιλώ
Πότε-ποτέ
Κρύος-κριός
Δίπλα-διπλά
Έπειτα, ζητάμε για κάθε μία λέξη να γράψει μία πρόταση, ώστε να καταλάβει τη σημασιολογική διαφορά τους. Όπου δυσκολεύεται, βοηθάμε!

2.   Εναλλαγή πεζών-κεφαλαίων
Δίνουμε διάφορες προτάσεις γραμμένες στα κεφαλαία και ζητάμε να τις ξαναγράψει με πεζά. Ενδεικτικά:

ΤΟ ΒΑΖΟ ΕΠΕΣΕ ΚΑΙ ΕΣΠΑΣΕ.
Ο ΘΕΙΟΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.
Ο ΔΥΤΗΣ ΚΟΛΥΜΠΑΕΙ ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ.

3.   Σημεία στίξης

Δίνουμε ένα κειμενάκι ανάλογο της ηλικίας του παιδιού και ζητάμε να βάλει τελεία, ερωτηματικό και θαυμαστικό. Για παράδειγμα:

Α) Όπως ανέφερε ο Διγενής για το Γρηγόρη αρκούσε μόνο ο λόγος του και πράγματι ο Γρηγόρης Αυξεντίου αποδείχτηκε και με το παραπάνω άξιος της τιμής αυτής  ως αρχηγός πολλών ένοπλων επιθέσεων κατά των Άγγλων κατακτητών κατάφερε σημαντικά πλήγματα στην υποδομή και το ηθικό τους  οι Άγγλοι τον υποψιάστηκαν και τον αναζήτησαν αμέσως μάταια όμως ο ήρωας ντυμένος μοναχός στο μοναστήρι του Μαχαιρά  κατάφερνε να τους ξεφεύγει  γι ΄ αυτό και επικηρύχτηκε με £5000
Β) Πριν από ένα μήνα επισκεφτήκαμε με το σχολείο το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο  Εκεί είδαμε τίγρεις ελέφαντες  αρκούδες  λιοντάρια και άλλα ζώα  

 - Πώς περάσατε στην επίσκεψη   με ρώτησαν οι γονείς μου

- Ωραία ήταν αλλά συνέβη κάτι απρόσμενο

- Τι εννοείς

- Εκεί που παρατηρούσαμε τα ζώα   ένας πίθηκος άπλωσε το χέρι του και άρπαξε την μπανάνα της Γιώτας

- Και τι έγινε μετά


- Η Γιώτα έκλαιγε εμείς γελάγαμε και ο πίθηκος έτρωγε την μπανάνα με μεγάλη ευχαρίστηση 

- Τι να πει κανείς 


4. Χωρίζει τις φράσεις και διαβάζει

Επιλέγουμε φράσεις χωρίς κενά μεταξύ τους και ζητάμε από το μαθητή αφού τις γράψει αφήνοντας τα κατάλληλα κενά να τις διαβάσει δυνατά.

Ηομορφιάτηςθάλασσας
Τοψήσιμοτουκοτόπουλου
Οήχοςτηςμουσικής
Τοάπλωματωνρούχων


Tip: Μη ξεχνάτε να βάζετε εικόνες και χρώματα στις ασκήσεις!!