6

6

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Γιατί τα παιδιά σήμερα δεν επιθυμούν να μάθουν;


Ως εκπαιδευτικός μιλώντας με συναδέλφους συζητάμε όλο και περισσότερο ότι τα παιδιά βαριούνται να διαβάσουν. Τα παρατούν εύκολα, δεν παλεύουν να αποκτήσουν τη γνώση και είναι ανυπόμονα. Τι φταίει;

Κυριαρχεί το «εμείς»
«Εμείς πηγαίνουμε νωρίς για ύπνο», «Εμείς ξυπνάμε νωρίς για να ετοιμαστούμε για το σχολείο», «Δε μας αρέσει ο χορός», « Σήμερα έχουμε πολλές ασκήσεις». Γενικά υπάρχει σύνδεση των δραστηριοτήτων του παιδιού με το γονιό. Δεν είμαστε εμείς που θα πάμε σχολείο ούτε εμείς που θα λύσουμε την άσκηση, αλλά το παιδί. Το παιδί χρειάζεται να συνειδητοποιήσει πως έχει δική του προσωπικότητα, να θέσει δικούς του στόχους, να ονειρευτεί ελεύθερα μόνο του και να αναλάβει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις το ίδιο.

Ασταμάτητη διασκέδαση
Υπάρχει  ένα διαρκές άγχος να μη βαρεθεί το παιδί. Συνεχώς βρίσκουμε δραστηριότητες τεχνητής διασκέδασης. Γιατί; Μήπως θέλουμε να καλύψουμε τις ώρες που λείπουμε για δουλειά και έχουμε τύψεις για την απουσία μας; Αν το παιδί όμως βοηθούσε στο στρώσιμο του κρεβατιού ή στο μαγείρεμα πώς θα ήταν; Μονότονες εργασίες, όπως οι παραπάνω βοηθούν το τμήμα του εγκεφάλου να εργάζεται υπό συνθήκες βαρεμάρας. Άρα, αντίστοιχα και η αντιγραφή ή η ανάγνωση που στους περισσότερους μαθητές είναι μονότονη εργασία θα βοηθήσει αν και στο σπίτι γίνονται μονότονες εργασίες.

Τα παιδιά θα αλλάξουν, αν και εμείς οι ίδιοι αλλάξουμε… Βοηθάμε τα παιδιά να αναπτυχθούν πολύπλευρα όταν δυναμώνουν τον εγκέφαλο τους.

"Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει, αλλά μια φωτιά που πρέπει να ανάψει"

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Σχολική ετοιμότητα: Πότε το παιδί είναι έτοιμο να πάει Α’ δημοτικού;




Με τον όρο σχολική ετοιμότητα εννοούμε ότι το παιδί κατέχει ένα συγκεκριμένο  γνωστικό, κινητικό και κοινωνικο-συναισθηματικό επίπεδο.

O νηπιαγωγός αλλά και οι γονείς χρειάζεται να παρατηρήσουν αν το παιδί:

·        Ξεχωρίζει το δεξί από το αριστερό
·        Αναγνωρίζει τα σχήματα
·        Αντιλαμβάνεται ποσότητες (λίγο, πολύ)
·        Έχει οπτική και ακουστική μνήμη
·        Είναι υπερκινητικό
·        Ξεχωρίζει τα χρώματα
·        Ακολουθεί κανόνες
·        Διηγείται μια απλή ιστορία
·        Κρατάει σωστά το μολύβι
·        Απαντάει σε ερωτήσεις
·        Χρησιμοποιεί το ψαλίδι

Αν εντοπιστούν κάποιες από τις παραπάνω δυσχέρειες χρειάζεται το παιδί να οδηγηθεί σε έλεγχο. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται από διεπιστημονική ομάδα, η οποία στελεχώνεται από ειδικό παιδαγωγό, παιδοψυχολόγο, λογοθεραπευτή, αναπτυξιολόγο και οφθαλμίατρο.


Η περιγραφική έκθεση που θα ακολουθήσει από τους ειδικούς θα δείξει αν το παιδί χρειάζεται στοχευμένη παρέμβαση προκειμένου να αποκτήσει τις κατάλληλες δεξιότητες για να φοιτήσει στην Α΄δημοτικού.

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Ανάπτυξη γραπτού λόγου



Οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες συχνά εμφανίζουν προβλήματα στην παραγωγή γραπτού λόγου παρά την ηλικία και το νοητικό δυναμικό τους.


Συχνά θα ακούσει ο δάσκαλος από το μαθητή ότι έχει πολλές ιδέες αλλά δε ξέρει πώς να τις γράψει ή από την άλλη πλευρά ότι δεν έχει ιδέα τι να γράψει!!

Έτσι καταλήγει να υπολείπεται πάντα ως προς τον αριθμό λέξεων και το περιεχόμενο. Μία καλή άσκηση στην εξάσκηση του γραπτού λόγου είναι η δημιουργία κόμικ.


Μπορούμε να τα προσαρμόσουμε ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του παιδιού.


Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο ΕΔΏ! και ΕΔΏ!

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

3 ασκήσεις ανάπτυξης λεπτής κινητικότητας

Η λεπτή κινητικότητα σχετίζεται με το πόσο ικανό είναι το παιδί να χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του προκειμένου να χειρίζεται με επιδεξιότητα διάφορα αντικείμενα.

Είναι μια δεξιότητα η οποία θα βοηθήσει σημαντικά το παιδί αφού επιτρέπει να κρατάει ικανοποιητικά το μολύβι, να πληκτρολογεί, να παίζει μουσικά όργανα, να δένει τα κορδόνια του και να έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης άλλων αναρίθμητων, λειτουργικών δεξιοτήτων της καθημερινότητας.

1) περιτύλιγμα με φουσκάλες αέρα(bubble wrap)
Αρχικά, ζητάμε από το παιδί να σκάσει μία μία τις φουσκάλες. Σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορούμε να εφαρμόσουμε παραλλαγές ανάλογα με τις ανάγκες. Μπορούμε δηλαδή να ζητάμε εμείς να σκάσει εκείνη που γράφει μια συγκεκριμένη λέξη, αν θέλουμε να εξασκήσουμε την ανάγνωση ή έναν αριθμό, αν θέλουμε να εξασκήσουμε τα μαθηματικά.
2) βάζω μανταλάκια
Μπορούμε να παίξουμε ένα παιχνίδι με γκοφρέ χαρτί και μανταλάκια. Δίνουμε στο παιδί ένα μανταλάκι και του ζητάμε να πιάσει με το μανταλάκι όσα περισσότερα κομμάτια χαρτί μπορεί.
Ένα άλλο παιχνίδι μπορεί να είναι να βάλει μανταλάκια περιμετρικά σε ένα μπολ.
 3) σουρωτήρι και καλαμάκια
Το παιδί με το επικρατέστερο χέρι περνάει μέσα από
τις τρυπούλες καλαμάκια ή σύρμα χειροτεχνίας σα να ράβει.
  Γενικά αυτές οι ασκήσεις βοηθούν σε:
  • Συντονισμό χεριού/ματιού
  • Συγκέντρωση
  • Αυτοπεποίθηση
  •   Eκγύμναση των μικρών μυών