6

6

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Δυσκολία στην ανάγνωση;

Γράφω ένα ακόμα άρθρο σχετικό με την ανάγνωση καθώς πολλά παιδιά παρουσιάζουν δυσαναγνωσία και θεωρώ πολύ σημαντικό να μάθει ένα παιδί να διαβάζει καλά.

Μέσα στις τάξεις οι δάσκαλοι ζητούν από τα παιδιά να διαβάσουν, πράγμα που απογοητεύει, αγχώνει και στεναχωρεί τα παιδιά που δυσκολεύονται. Το αποτέλεσμα είναι να σχηματίζουν αρνητικά συναισθήματα για την ώρα της ανάγνωσης και να παρουσιάζουν μεγάλη άρνηση.

Συχνά εντοπίζεται το προβλημα στο χάσιμο της σειράς, έτσι θα μπορούσε να βοηθήσει η χρήση ταινίας επισήμανσης.


Το βοήθημα αυτό δρα υποστηρικτικά, ώστε να μη χάνει ο μαθητής τη σειρά ανάγνωσης. Ταυτόχρονα, ισχυροποιεί την οπτική ανταπόκριση  και μειώνονται τα αναγνωστικά λάθη. 

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Εξάσκηση στην παραγωγή γραπτού λόγου



Οι μαθητές με δυσλεξία έχουν συνήθως αρκετές ιδέες στο μυαλό τους αλλά δυσκολεύονται να τις εκφράσουν. Νομίζουν ότι δε μπορούν να γράψουν ολοκληρωμένη έκθεση, όμως στην πραγματικότητα αυτό γίνεται γιατί θέλουν μια καθοδήγηση. Χρειάζονται έναν ειδικό να βάλει σε σειρά τη σκέψης τους και να ενισχύσει τη φαντασία τους. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

1) Δίνουμε ανάλογα με το θέμα καθοδηγούμενες ερωτήσεις και ζητάμε να τις απαντήσει. Για παράδειγμα σε έκθεση με θέμα «Επίσκεψη στο λούνα παρκ» δίνουμε τις παρακάτω ερωτήσεις.





2)Αφού τις απαντήσει δίνουμε ένα σχεδιάγραμμα με εμφανή τα όρια των παραγράφων και των θεματικών ενοτήτων τους. Αυτό βοηθάει να εξασκηθεί ο μαθητής μέσα σε εμφανή όρια παραγράφου χωρίς να αφήσει σειρές. Αυτό το οπτικό βοήθημα ενισχύει την ικανότητα του μαθητή να χωρίζει παραγράφους αλλά και να γράφει περισσότερο, αφού συχνά ο γραπτός λόγος είναι φτωχός.

Tip: Προσαρμόζουμε το επίπεδο δυσκολίας ανάλογα με την ηλικία και το βαθμό ανταπόκρισης του μαθητή. Είναι σημαντικό αρκετά να τον ενθαρρύνουμε συνέχεια, ώστε να μη σταματήσει η προσπάθεια!