6

6

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Γιατί το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο;

 

Η σχολική άρνηση μπορεί να προκύψει εντελώς ξαφνικά. Μια ωραία μέρα, το παιδί αρνείται να πάει στο σχολείο, επικαλούμενο ενδεχομένως πως είναι άρρωστο ή πως πονά κάπου. Μπορεί να περάσουν αρκετές μέρες μέχρι να αντιληφθεί ο γονιός πως κάτι δεν πάει καλά. Η σχολική άρνηση μπορεί, όμως, να εμφανισθεί και σιγά-σιγά, σχεδόν ύπουλα.

Το βασικό χαρακτηριστικό της σχολικής φοβίας είναι η άρνηση του παιδιού να πάει στο σχολείο, ασχέτως πιέσεων, απειλών ή πιθανών τιμωριών εκ μέρους των γονιών, του εκπαιδευτικού προσωπικού ή άλλων ενηλίκων. Τόσο η σχολική φοβία όσο και η σχολική άρνηση δεν θεωρούνται πλέον αυτόνομες διαγνώσεις αλλά συμπτώματα κάποιας άλλης  ψυχιατρικής διαταραχής.

Η σχολική φοβία, αν και όχι ιδιαίτερα συχνή, έχει σοβαρές συνέπειες στην ψυχική κατάσταση του παιδιού. Το πρόβλημα αυτό, τις περισσότερες φορές, δεν έχει να κάνει με το ίδιο το σχολείο αλλά με άλλου είδους δυσκολίες του παιδιού, όπως, για παράδειγμα, το άγχος αποχωρισμού. 

Στην περίπτωση της σχολικής φοβίας, το παιδί έχει τόσο έντονο άγχος για το σχολείο, σε σημείο που να μη θέλει καν να ακούσει το παραμικρό για αυτό. Πολύ συχνά, εμφανίζει διάφορα σωματικά συμπτώματα, όπως κεφαλαλγίες, κοιλιακό άλγος, ζάλη, ναυτία και εμέτους, και η οποιαδήποτε προσπάθεια εξαναγκασμού του να πάει στο σχολείο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και κρίση πανικού. Γενικά, πρόκειται για έναν αβάσιμο φόβο του παιδιού για το σχολείο, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στις αντιδράσεις του. Όταν, όμως, ρωτιέται τι είναι αυτό που φοβάται, συνήθως δεν γνωρίζει το λόγο. Αυτό προκαλεί κάποια στιγμή μεγάλο εκνευρισμό και θυμό στα άτομα του άμεσου περίγυρου, κυρίως στους γονείς, που μπορεί να γίνουν είτε υπερπροστατευτικοί είτε χωρίς νόημα σκληροί και επικριτικοί προς το παιδί.

Αντιμετώπιση

Οι γονείς καλό θα είναι να προσεγγίσουν το παιδί με κατανόηση και να μην κρατήσουν αυστηρή στάση. Θα πρέπει να συζητήσουν μαζί του και να προσπαθήσουν να μάθουν την αιτία της φοβίας του να πάει στο σχολείο.

Τέλος, καλό θα είναι οι γονείς να σημειώνουν την συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων ώστε να ενημερώνουν το γιατρό και το δάσκαλο του παιδιού.

Στην περίπτωση που το παιδί αρνείται για μεγάλο χρονικό διάστημα να πάει στο σχολείο, καλό θα είναι οι γονείς να ζητήσουν τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει τόσο το παιδί όσο και τους ίδιους να διαχειριστούν τα αρνητικά συναισθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου